RekoRavela

Kela, ISIS ja pölhöpopulismi

Suomen Kuvalehti on päättänyt ilmeisesti päättänyt kantaa kortensa kekoon suomalaiseen maahanmuuttokeskusteluun ja julkaissut näyttävästi jutun kuinka ”ISIS-taistelijat saavat täydet Kelan tuet”. Tämä journalismin helmi ei tietysti perustu mihinkään varsinaiseen uuteen tietoon, vaan taustalla on perussuomalaisten kansanedustajan eduskuntakysely ja kokoomusministeri Laura Rädyn vastaus vime lokakuulta jonka persujen Suomen Uutiset näyttävästi uutisoi. Tuosta lähtien tietty erinäiset maahanmuuttokriitikot ovat heilutelleet tätä kumoamattomana todisteena siitä kuinka Suomessa hyysätään terroristimamuja ja nyt kelkkaan ovat lähteneet myös valtavirran tiedotusvälineet.

Koko juttu ja sen ympärillä käyty politikointi on tietysti malliesimerkki pölhöpopulismista, jonka selventämiseksi yritän nyt vääntää hivenen rautalankaa.

Aloitetaan itse väitteestä. Ensinnäkään tiedossa ei ole yhtään todellista tapausta jossa ISIS:in joukkoihin Suomesta lähtenyt taistelija olisi nostanut jotain Kelan etuuksia Syyriasta käsin. Hieman epäselvää on, onko se käytännössä mahdollista, sillä pankkiliikenne Suomen ja ISIS:in hallussa olevien alueiden välillä ei välttämättä toimi saumatta. Tosin tietysti pankkitoiminta ja rahan vapaa liikkuminen ovat nykymaailmassa pyhiä asioita jos jotkin, joten oletetaan nyt lähdössä että rahansiirto Syyriaan sujuu ongelmitta.

Seuraava kysymys on se että mitkä mahtavat olla nämä myyttiset ”täydet Kelan tuet”? Kuten jokainen Kelan kanssa asioinut tietänee Kela ei maksa ”täyttä tukea” noin yleisesti, vaan jollakin perusteella ja erilaisia todistuksia vaatien. Erilaisia Kelan kautta maksettavia avustuksia on kymmeniä ja kullakin omat myöntämisperusteensa. Totta on, että kaikkiin pätee se että tilapäiseksi katsottu, alle vuoden oleskelu ulkomailla ei välttämättä katkaise oikeutta tukiin. Tämä on tietysti turva niille tuhansille ja tuhansille suomalaisille jotka matkustavat vuosittain ulkomaille.

”Täysillä Kelan tukiin” ei varmaan tarkoiteta esim. korkeakouluopiskelijan ateriatukea tai eläkeläisen hoitotukea. Suomen Kuvalehti mainitsee esim. eläkkeet, sairasvakuutukseen kuuluvat etuudet ja perheavustukset, kuten lapsilisän.

Ottaen huomioon että valtaosa ISIS:in joukkoihin lähteneistä lienee lapsettomia perusterveitä nuoria miehiä, on vaikea nähdä että kovin moni heistä olisi ylipäätään oikeutettu mihinkään Kelan avustukseen. Epäilen vahvasti että syyrialaisen lääkärin kirjoittamalla arabiankielisellä sairauslomatodistuksella irtoaisi Kelasta sairaspäivärahaa. Käytännössä ISIS:in taistelijat ovat järjestön palkallisissa töissä ja joka tapauksessa jo tällä perusteella putoavat pois työttömyysetuuksien piiristä. Muutenkin tietty se työttömyysetuuksien saannin edellytys että ”on suomalaisten työmarkkinoiden käytettävissä” on melko mahdoton toteuttaa Syyriasta käsin. Todennäköisesti useimpien Kelan tukien hakeminen Syyriasta käsin kompastuisi jo alkumetreillä vaadittaviin selvityksiin.

Oma lukunsa on se kuinka uskottavaa on se että suomalaistaustaiset ISIS-taistelijat istuvat taistelujen, julkisten mestausten ja orjakaupan väliajoilla täyttelemässä Kelan lomakkeita ja hankkimassa niiden liitteitä. Mitään taloudellista tarvetta tähän ei tiettävästi ole, sillä ISIS:n maksamalla palkalla ja luontaiseduilla taistelijat perheineen elävät ilmeisesti aivan mukavasti (toisin kuin paikallinen väestö).

Se mistä nyt syntynyt kohu johtuu, on se että Kelaa koskevissa säännöksissä ei ole erikseen todettu että terrorismi olisi syy perua sosiaalietuudet. Tässä vaiheessa voin antaa ilmaisen vinkin poliittisten irtopisteiden keruusta kiinnostuneille poliitikoille ja kohauttavia otsikoita kaipaaville toimittajille, Kela ei myöskään rankaise ihmisiä esim. eläinrääkkäyksestä, lasten hyväksikäytöstä, huumeidenkäytöstä tai myymälävarkauksista. Eli siitä vaan eduskuntakyselyt, lehtijutut ja minsteritason selvitykset vetämään: ”Eläinrääkkäjille täydet Kelan tuet!! (katso kissakuvat)”.

Vakavasti puhuen suomalaisessa oikeusvaltiossa on tietty lähdetty siitä että ihmiset vastaavat rikoksistaan oikeusistuimessa eikä Kelan luukulla.

Kaiken kaikkiaan on tietysti mahdollista että joillekin Suomesta Syyriaan ISIS:in joukkoihin on maksettu jotain Kelan tukea jonkin aikaa. Sitten voi kysyä missä mielessä tämä on ongelma. Onko kyseessä ongelma suomalaiselle sosiaaliturvajärjestelmälle? Perspektiivin vuoksi todettakoon että Kelä ratkaisi viime vuonna noin 5 miljoona hakemusta ja maksoi erilaisia sosiaaliturvan muotoja noin 14 miljardin euron edestä. Tässä kuvassa, se onko mahdollisesti Syyriaan valunut joitain lapsilisämaksuja, on hyttysen läjääkin pienempi.

Onko sitten kyseessä terrorismin tukemisen kannalta ongelma? ISIS:in rahoitus ei tietenkään perustu suomalaisen tai minkään muunkaan maan sosiaaliturvan hyväksikäytölle, vaan öljytuloille, paikallisen väestön ryöstelylle ja verottamiselle. On vaikdea nähdä että spekulatiiviset Kela-tuet edes valuisivat järjestön kassaan, korkeintaan yksittäiset taistelijat voivat kerätä niillä lisätuloa.

Kysymys ISIS-taistelijoiden Kela-avustuksista ei ole missään järjellisessä mielessä yhteiskunnallinen ongelma, mutta se on pölhöpopulistin rakastama täydellinen moraalistinen keppihevonen. Samaan kysymykseen on saatu yhdistettyä terrorismi, sosiaaliturvan väärinkäyttö ja maahanmuuttajat. Näin herkullisen täysosuman äärellä on pölhöpopulistille herttaisen yhdentekevää että suomalaisten Kela-avustusten valumisesta ISIS-terroristeille ei ole vähäisintäkään todistetta. Moralistisen raivon nostatukseen riitää että se olisi teoriassa mahdollista. Nyt tällä keppihevosella on rientänyt jo ratsastamaan persuministeri  Hanna Mäntylä, jonka mukaan asiaa ruvetaan nyt pontevasti selvittämään. Ratkaisuna Mäntylä ehdottaa viranomaisten tieojenvaihdon lisäämistä. Asiasta vauhkonneet persukansanedustajat ovat aiemmin täsmentäneet tämän tarkoittavan sitä että Suojelupoliisin olisi luovutettava tietoja Kelalle.

Veikkaan että tässä vaiheessa Supossakin ollaan jo kypsinä. Arkaluontoisen tiedustelutiedon luovuttaminen populistiseen sosiaalipummijahtin ei varmaan ole kansainvälistä terrorismia torjuvien viranomaisten ykköstavoite. Se tuskin edistäisi Supon uskottavuutta ja yhteistyötä kansainvälisissä tiedustelupiireissä: ”Yhteysmiehemme sai juuri henkensä kaupalla lähetettyä Raqqasta listan näistä ISIS-taistelijoista” ”-Hienoa, nyt saamme estettyä niiden roistojen lapsilisämaksut!”

Todettakoon vielä että Suomen Kuvalehden toteamus siitä että terroristijärjestöön kuuluminen ei ole rikos, on melko harhaanjohtava. Suomen rikoslaissa on pykälät mm. terroristijärjestön tukemisesta, terroristiksi kouluttamisesta ja kouluttautumisesta ja lukuisista muista terrorismiin liittyvistä rikoksista. Jäsenyttä sinänsä ei ole kriminalisoitu, mutta lainsäätäjän logiikka lienee ollut se että olennaista ei ole todistaa jäsenyyttä, vaan osallisuus rikoksiin. Niiden kohdalla jotka taistelevat ISIS:in riveissä kyseessä ovat tietysti kansainvälisesti kriminalisoinut raskaat rikokset ihmisyyttä vastaan.

Kohun ISIS-terroristien mahdollisista Kela-avustuksista voisi kuitata turhanaikaisena mätäkuun juttuna, ellei se ikävä kyllä olisi niin kätevä väline hyökkäyksessä suomalaisen sosiaaliturvajärjestelmän kimppuun. Kun hallituksen ohjelmassa on sosiaalista eriarvoisuutta rajusti kasvattavia sosiaaliturvan leikkauksia, mikä sopisi paremmin niiden tueksi kuin moralististen kohujen nostattaminen todellisista tai spekuloiduista sosiaaliturvan väärinkäyttötapauksista? Sosiaali- ja terveysministeri Mäntylän toivoisi mieluummin selvittävän millaisia hallituksen kaavailemista leikkauksista on sadoilletuhansille suomalaisille, mutta se lienee poliittisesti paljon kiusallisempi aihe.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän NikolaiYlirotu kuva
Nikolai Ylirotu

Luojan kiitos joku ajattelee omilla aivoillaan, eikä mene tunnepohjaisen populismin mukaan. Vaikka tuo Kuvalehden juttu pitäisikin paikkansa, mitä se ei tee, on sen mittakaava todellisten ongelmien kanssa täysin olematon. Näitä taistelijoita kun on murto-osa suomalaisiin sosiaalietuuksien väärinkäyttäjiin.

Itseäni lähinnä huolestuttaa ministerien taso sillä että he käyttävät aikaansa tällaisten asioiden hoitoon, sen sijaan että käyttäisivät aikaansa esimerkiksi vanhusten hoidon tai omaishoitajien aseman kohottamiseen.

Antti Mäkelä

Oli sitten viimeisen päälle tyhjänpäiväinen postaus. Monet Kelan tuet tulevat autmaattisesti ilman, että niitä kokoajan on uudestaan hakemassa.
Tuet saa nykyisin myös tekemällä verkossa ilmoituksen. Ei lappuja tarvitse toimittaa perille.

Luulekko tosiaan, että esimerkiksi KELA lopettaa esimerkiksi työkyvyttömyyseläkkeen, jos joku hyppää ISIS:n riveihin. Ei todellakaan.

Onneksi hallitus kriminalisoi terroristijrjestöissä toimimisen ja samalla yhteiskunnan tukien väärinkäyttämisen.

Olli Rönn

Lainsäädäntövaltaa käyttää Suomessa eduskunta.

Käyttäjän saloniemi kuva
Tuomas Saloniemi

Tavallaan hupaisaa on myös ajatus työkyvyttömyyseläkkeellä taistelevasta isis-ukosta. Työkyvyttömyyden voisi kuvitella johtavan myös jonkinlaisiin suorituskykyongelmiin noin sodankäynnin suhteen.

Käyttäjän LassiJskelinen kuva
Lassi Jääskeläinen

Juuri näin, ja työkyvyttömyyseläke lieneekin ainoa Kelan etuus jota voisi noissa oloissa saada paria kuukautta pidempään. Kaiken lisäksi senkin taitaa jossain vaiheessa ulkomailla asuessa menettää ainakin, ellei ole ollenkaan yhteydessä Kelaan.

Antti Mäkelä

Esimerkiksi henkiset ongelmat, masennus jne voivat johtaa työkyvyttömyyseläkkeeseen. En kuitenkaan usko, että ISIS suorittaa mielenterveystestejä sotilailleen.

Ilkka Vaittinen

Ei ne isänmaalliset näköjään saaneet tätä anarkistia hiljaiseksi,hänen mielestään raiskaajat ja päänkatkojat ansaitsevat suomen kansalta tuen rahallisesti.

Olkaa onnellisia suomalaiset ja maksakaa heille avustukset !

Olli Rönn

Esitä toki väitteesi tueksi vaikkapa suora lainaus tekstistä, ettei kommenttiasi sekoitettaisi pahansuovasti esim. vähä-älyisten horinoihin.

Käyttäjän TuomoGren kuva
Tuomo Gren

Mielenkiintoinen tulkinta itse tekstistä teillä. Minun oli vaikeaa nähdä että tuossa sanottaisiin että ISISläisten pitäisi saada tukia. Minun nähdäkseni se oli enemmän argumentointia sen puolesta, että miksi on epätodennäköistä että niitä tukia olisi mennyt.

Mutta tietenkin tälläisissä tilanteissa minun ei auta muuta kuin nöyrtyä viisaamman edessä. Sillä todellisen viisauden tuntee siitä että se esiintyy parin lauseen sloganein joissa käytetään pilkkua ilman sen perässä olevaa välilyöntiä ja huutomerkkiä eteen laitetun sellaisen kanssa.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Ehkä poikaparoilta on vain unohtunut muuttoilmoituksen teko? :-)

Käyttäjän JukkaWallin kuva
Jukka Wallin

Kyse ei ole kuin marginaalista ongelmasta, mutta kuitenkin periaatteellisesta. Tuet on tarkoitettu Suomessa oleskelun mahdollistamiseen, eikä Lisäbonuksena ISIS järjestön taisteluihin osallistumiseen. Aikoinaan tuki lakkautettiin, tuen saaja häipyi pitkälle "lomamatkalle" etelän lämpöön.

Käyttäjän PasiMetsola kuva
Pasi Metsola

Kylläpä oli oikein suuri älykkö tämän kirjoittaja!!! Voi luoja sentään!!! Eihän sillä ole tämän asian kanssa mitään tekemistä kuinka suuri osa kaikista tukirahoista sinne menee vaan siitä että meneekö! Ja tosiaan suuri osa tuista maksetaan ilman että koko ajan ollaan täyttämässä lappuja ja niistäkin suuri osa tehdään netissä ja jos lääkäriä tarvitsee niin eiköhän näillä joku maksettu lääkäri täältä löydy tai sitten veli tai kaveri käy heidän puolestaan lääkärissä vai onko teiltä kysytty papereita useasti lääkärikäynnillä ja jos on niin kuka noista erottaa onko käyjä veli tai kaveri!!!

Ja rinnastaako tämä kirjoittaja tosiaan kristittyjen päänkatkomisen ja siitä vielä sukulaisille videon lähettämisen jotta läheisten tuska senkun kasvaa johonkin eläinrääkkäykseen, huumeiden käyttöön tai myymälävarkauksiin??? Kuinka sairas tämä kirjoittaja on tuon vertauksen tehdessään?!!! Lapsien hyväksikäytön jätän tuosta listasta pois sillä en ymmärrä että kirjoittaja käyttää näitä lapsia pointtinsa esittämisen tukena ja keppihevosena!!! HÄPEÄ EDES!!!

Ja kyllä ei ole kovin iso vaiva Supolle nämä kelalle iomoittaa luottamuksellisesti!!! Sillä tämä asia on terroristien tukemista eikä sillä ole mitään merkitystä kuinka iso osa se heidän rahoistaan on!!

Minä jopa rinnastaisin terrorismin avustajaksi tätä kirjoittajaa sillä heidän puolestapuhujanaan hän tässä esiintyy!!

Ja jos joku on populismia niin tämä Rekolan kirjoitus! Häpeä.

Käyttäjän TuomoGren kuva
Tuomo Gren

"Eihän sillä ole tämän asian kanssa mitään tekemistä kuinka suuri osa kaikista tukirahoista sinne menee vaan siitä että meneekö!"

Mielenkiintoinen, etenkin kun huutelet "häpeä, häpeä" -tyylisiä heittoja. Minun silmiini teksti nimittäin käsittelee nimenomaan sitä että niitä tukia tuskin menee. Joten kommenttiasi on täysin mahdotonta ymmärtää. Ellet sitten ole vain luonut mielikuvaa mitä teksti sisältää ja reagoit automaattipapukaijan tavoin tiettyihin avainsanoihin välittämättä siitä mitä tekstissä on tai ei ole.

Ville-Veikko Hirsi

Tässäkin täytyisi nyt ottaa järki käteen ja miettiä, että kuinka massiiviset valvontakoneistot kannattaa pystyttää tämän asian valvomiseksi. Vaikka puheita liikkuu paljon, on sosiaalietuuksien väärinkäyttö kuitenkin kokonaisuuteen nähden verrattain vähäistä. Valvontakoneiston kustannukset paisuvat helposti moninkertaisiksi saatuun hyötyyn nähden...

Kelan tuista vielä, ainoa tuki mitä saa pidempiaikaisesti on asumistuki (päätös enintään vuoden ajaksi) ja tietysti eläkkeet, jotka näiden nuorten miesten kohdalla harvinaisia. Vammaistuki (enintään muutamia satoja euroja / kk) ja lapsilisä myönnetään pidemmäksi aikaa kuin vuodeksi.

Työttömyysetuus 20 pv erissä, aina pitää jättää hakemus. Periaatteessa mahdollista saada pidempikin aika ulkomailta käsin, jos tuuri käy. Mutta katkeaa kyllä siihen kohtaan kun hakija jättää tulematta esim. aktivointisuunitelman tekoon tai muuhun tapaamiseen.

Sairauspäiväraha vaatii lääkärintodistuksen, niitä saa nykyään pääasiassa enintään kuukaudeksi kerrallaan.

Ainahan voi toki heittää legendaa näistä veljistä ja serkuista virastoasioita hoitamassa, mutta väittäisin, että erittäin harvinaista. Huijata pystyy niin Kelaa kuin sossua mielin määrin jos vaan osaa. Tapoja ja mahdollisuuksia on monia, mutta ne vaatinevat jo sisäpiirin tietoa miten asiat viranomaisissa toimivat.

Käyttäjän OPM kuva
Jani Virta

Hyvä kirjoitus Reko Ravelalta. Asiaa oli pohdittu mielestäni laajalta kantilta maalaisjärki säilyttäen ja pitäen asian kokonaismerkitys mielessä. Kelan maksamilla tuilla mahdollisille ISIS:ksen taistelijoille ei ole merkitystä enempää kuin yhdellä hyttysenpaskalla Itämeressä. Paljon suurempi merkityshän on mm. bloginpitäjän mainitsemilla kokonaisleikkeuksilla.

Suomessahan Kela ei jaa rikostuomioita eikä laita tuomioita voimaan. Se huolehtii pääasiassa sosiaalietuuksien maksamisesta ja muista lainsaadännössä sille annetuista tehtävistä.

Hulluimpia ideoita mitä olen kuullut asiaan liittyen on että Kelan virkamiehet pitäisi laittaa syytteeseen terrorismin rahoittamisesta. Kaikkia sitä kuuleekin ja kaikkea sitä keksitäänkin. Millähän Kelan virkamies tietää kuka taistelee ISIS:ksen riveissä ja kuka on sielläpäin laillisesti maassa.
Entäs jos Supo antaisi tiedot luottamuksellisesti ja etuudet peruutettaisiin. Hieno idea. Sosiaaliturvan peruuntumispäätös netissä kertoo terroristille että hänen olinpaikkansa ja statuksensa tiedetään Supossa ja hän osaa varautua siihen. Sitäkö asian keksineet ajavat takaa. Ehkä myös poliisin peitetoiminnan ja salaisen tiedonhankintakohteiden sosiaalietuudet voitaisiin perua niin he tietäisivät että ovat tutkinnanalla ja osaisivat varautua siihen.

Mitenkä väheksymättä ISIS:ksen aiheuttamia ihmisoikeusloukkauksia tai väheksymättä ulkomaalaistaustaisten tekemiä rikoksia Suomessa niin järjenkäyttö ja maalaisjärki olisi sallittua myös kiihkoisänmaallisille ulkomaalaisia vihaaville islaminvastustajille. Toteuttamiskelvottomat ja jopa perustuslain vastaiset ongelmaratkaisukeinot, "huippuälykkäät" kommentit ja kyvyttömyys nähdä asiaa edes mustavalkoisena vaan pelkkänä mustana tuntuu leimaavan heistä turhan monia. Toivon mukaan Suomen toivo ei ole heissä. Jos on niin kyllä meidät jyrätään silloin maailmankartalta osaksi ääri-islamia.

Kyll tää "pölhöpopulisointi" ja provoilu on sit niin kivaa!

Toimituksen poiminnat