RekoRavela

Interventio sharian pelastamiseksi

  • Jarablusiin marssivia islamisteja
    Jarablusiin marssivia islamisteja

Turkin 24.8. käynnistämä hyökkäys Syyrian rajan yli on markkinoitu länsimaiden yleiselle mielipiteelle ISIS:in ja terrorismin vastaisena taisteluna. Käytännössä kyseessä on kuitenkin epätoivoinen yritys pysäyttää sekulaarien demokraattisten voimien eteneminen ja kurdien itsehallintopyrkimykset.

 

Manbij ja vapautuksen uhka

Pohjois-Syyrian Rojavan itsepuolustusjoukkojen (YPG/YPJ) menestyksekäs taistelu Daeshin (nk. ”Islamilainen valtio”) joukkoja vastaan on viimeistään Kobanesta 2014 käydyn taistelun jälkeen tullut tietoon länsimaissakin. Daeshin joukot ovat kärsineet vähitellen tappion toisensa perään ja laajoja alueita Pohjois-Syyriassa on vapautettu sen vallasta.

Taustalla olevat prosessit ovat kuitenkin saaneet vähemmän huomiota. Rojavan itsehallinto on paljon enemmän kuin kurdien pyrkimystä itsehallintoon. Kyseessä on radikaali yritys rakentaa rinnakkaiseloa kurdien, arabien, armenialaisten, yesidien, assyrialaisten, turkmeenien ja muiden etnisten ryhmien kesken paikalliseen itsehallintoon nojaten. Rojavan lähtökohtana on radikaali sekulaari demokratia jonka keskeisenä elementtinä on myös naisten vapauttaminen patriarkaalisista käytännöistä.

YPG:n riveissä itsessäänkin on kurdien lisäksi myös muista etnisistä taustoista tulevia ja Daeshin vastaisen taistelun myötä se on solminut liittolaisuussuhteita muiden ryhmittymien kanssa. Lokakuussa 2015 nämä liittolaisuudet kiteytyivät Syyrian demokraattisten voimien (engl. SDF, arabiaksi QSD) perustamiseen. Mukana on YPG/YPJ:n lisäksi joukko arabi-, assyrialais- ja turkmeenienemmistöisiä ryhmiä joista useimmat katsovat olevansa osa FSA:ta, Vapaan Syyrian Armeijaa. Vapaan Syyrian armeija sinänsä on lähinnä brändi tai tunnus, sillä mitään toimivaa keskusjohtoa kyseisellä ”armeijalla” ei ole ja käytännössä kuka tahansa on voinut sen nimen käyttöön.

SDF:n tähän mennessä suurin ja menestyksekkäin operaatio on ollut kesäkuussa alkanut kampanja Manbijin kaupungin ja sen ympäristön vapauttamiseksi. Elokuun puolivälissä operaatio saatiin päätökseen yli kaksi kuukautta kestäneiden raskaiden taistelujen jälkeen. Daesh menetti yli 2000 taistelijaa, satoja SDF:n taistelijoita ja siviilejä oli saanut surmansa. Maailmalle levisivät kuvat helpottuneista kaupunkilaisista ja naisista jotka polttivat burkhansa. Manbijin taisteluissa keskeisessä asemassa olivat SDF:ään alueelta littyneet ryhmät, mm. taistelujen alkuvaiheessa surmansa saaneen manbijilaisen komentajan, Abu Leylan johtama ”Pohjoisen auringon pataljoona” joka on taistellut YPG:n rinnalla Daeshia vastaan Kobanesta lähtien.

Manbijin jälkeen SDF:n joukot alkovat valmistautua heikentyneen Daeshin karkottamiseen koko Aleppon maakunnan pohjoisosasta. Jarablusin ja Al-Babin kaupunkien vapauttamiseksi muodostettiin paikallisten taistelijoiden johtamat neuvostot ja SDF:n joukot alkoivat edetä kohti näitä seuraavia tavoitteita.

Islamistinen interventio

SDF:n etenemistä ei toki kaikilla katsottu suopeasti. Erityisesti Erdoganin hallinto Ankarassa ja islamistiset kapinallisryhmät suhtautuivat vihamielisesti kaikkiin jotka rohkenivat littoutua kurdien kanssa.

SDF:n marraskuussa liittynyt Jaish Al-Thuwar (”Kapinallisarmeija”), jonka taistelijat toimivat Aleppossa ja Azazin alueella, joutui avoimeen aseelliseen konfliktiin alueen islamistien kanssa. YPG:n kontrolloima Sheikh Maqsoudin kaupunginosa Aleppossa ja Afrinin kantoni joutuivat islamististen kapinallisten toistuvan pommituksen kohteeksi surmaten ja haavoittaen alueiden siviilejä. Helmikuussa taistelut SDF:n ja Azazin alueen islamistien välillä puhkesivat avoimeksi sodaksi, joka päättyi islamistien kirvelevään tappioon.

Islamistiset ryhmät ovat USA:n ja Turkin avokätisellä tuella käyneet jo pitkään omaa sotaansa Daeshia vastaan. Tulokset ovat kuitenkin olleet heikkoja. Islamistikapinalliset ovat vallanneet Daeshilta lukuisia kyliä vain menettääkseen ne yhä uudelleen seuravana pivä tai seuraavalla viikolla. Monet kylät ovat vaihtaneet omistajaa jo toistakymmentä kertaa rintaman edestakaisessa liikkeessä. Toukokuun lopulla islamistien kampanja Daeshia vastaan oli päätyä jo täydelliseen katastrofiin Daeshin edettyä kapinallisten hallitsemien Maren ja Azazin porteille. Ilman USA:n ilmavoimien tukea ja Afrinin SDF:n kanssa solmittua tulitaukoa ja lopulta SDF:n Manbij-offensiivia, Daesh olisi voinut pyyhkäistä joukot kapinalliset Azazin alueelta kokonaan.

Turkki on kritisoinut ankarasti Yhdysvalatain tukea YPG:lle ja SDF:lle ja vaatinut kaiken tuen keskittämistä islamistikapinallisille. Ongemana on kutenkin se että islamistikapinalliset ovat osoittautuneet Daeshin vastaisena voimana joko kyvyttömiksi tai haluttomiksi. Turkin pyrkimykset luoda rajallleen islamistien avulla ”turvavyöhyke” ovat kuivuneet kasaan islamistien sotilaalliseen tehottomuuteen Daeshia vastaan. Kun SDF:n eteneminen uhkasi haudata nämä suunnitelmat kokonaan, Turkki päätti turvautua omiin joukkoihinsa ja lähettää armeijansa rajan yli.

Länsimaisessa mediassa suorilta hyväksytyn väitteen mukaan Turkin armeijan mukana Jarablusiin marssivat ”Vapaan Syyrian armeijan” (FSA) joukot.  Käytännössä Jarablusiin marssineet kapinalliset on koottu Azazin ja Idlibin alueen kapinallisryhmistä, joista valtaosa on islamistisia. Tähän mennessä tihkuneiden tietojen mukaan Jarablusin operaatiossa ovat mukana esim. Ahrar Ash Sham, Noureddine Zenki, Sultan Muradin prikaatit ja Levantin legioona (Faylaq al Sham).

Ashrar Ash Sham edustaa Syyrian islamistikapinallisten radikaaleinta salafistista siipeä. Käytännössä se on ideologisesti hyvin lähellä Al-Qaidaa ja tunnettu lukuisista ihmisoikeusloukkauksista ja kidnappauksista. Ihaneteekseen järjestö on maininnut mm. Afganistanin taleban-halinnon.

Noureddine Zenki on aiemmin ”maltilliseksi” mainostettu islamistiryhmä joka on nauttinut USA:n tuesta. Asia nousi jonkinasteiseksi skandaaliksi heinäkuussa järjestön taistelijoiden ladattua nettiin videon jossa he leikkaavat pään vangitsemaltaan n. 12-vuotiaan näköiseltä pojalta.

Sultan Muradin prikaatit on turkmeeneista koostuva kapainallisryhmä jolla on ilmeisesti erityisen läheiset suhteet Turkin tiedustelupalveluun. Sultan Murad on käyttänyt FSA:n tunnuksia, mutta käytännössä se vaikuttaa olevan sekä ideologialtaan että liittolaisuusssuhetissaan hyvin lähellä kovan linjan islamisteja. Alkuvuodesta sosiaalisessa mediassa levisi video jossa järjestön taistelijat hakkaavat vangittuja kurdimiehiä syyttäen näitä YPG:n/SDF:n tukijoiksi.

Levantin legioona on Syyrian muslimiveljeskunnan aseellinen järjestö, joka tässä joukossa vaikuttaa suorastaan maltilliselta. Villinä arvauksena voi ainakin todeta että näiden järjestöjen hallitessa Jarablusia kaupungissa tuskin järjestetään burkhanpolttajaisia.

Käytännössä näiden islamistijärjestöjen ja SDF:n välinen poliittinen ero on kuin yö ja päivä. Siinä missä SDF:n kontrollomilla alueilla toteutetaan sekulaaria paikallisdemokratiaa ja edistetään sukupuolten tasa-arvoa, islamistien alueilla esim. Azazissa ja Idlibissä hallitsevat sharia-tuomioistuimet. Islamistiryhmä Jaish al-Islamin (Islamin armeija) edustaja määritteli eron osuvasti tuomitessaan YPG:n ”hegeliläiseksi”. Siinä missä SDF:n taustalla ovat meille tutut filosofiset ajatukset edistyksestä, demokraattisesta dialogista ja sekulaarista politiikasta, poliittiset islamistit hylkäävät kaiken tämän. Useimmat syyrialaiset islamistimilitantit hylkäävätkin demokratian täysin eksplisiittisesti ja avoimesti. Jos kerran Jumala on antanut lain, niin eihän siitä toki voida äänestää. Islamistien joukossa on toki ideologista kirjoa, mutta maltillisintakin siipeä voisi eurooppalaisessa kontekstissa pitää ääritaantumuksellisena.

Etninen vai poliittinen konflikti?

Turkin intervention seurauksena Daesh on vetäytynyt Turkin rajan ja SDF:n joukkojen väliseltä alueelta pikavauhtia. Tätä kirjoittaessa interventio onkin jo hyvää vauhtia muuttumassa nimenomaan SDF:n vastaiseksi operaatioksi. Länsimaisen median vaietessa Turkin/islamistien ja SDF:n joukot ovat ottaneet yhteen 25.8 useissa kylissä Jarablusin eteläpuolella. Samalla kuin taikaiskusta SDF näyttää paljolti kadonneen länsimaisen median kielenkäytöstä ja uutistoimistot puhuvat vain YPG:stä tai kurdijoukoista. Näin on lähdetty jo tukemaan Turkin ja Syyrian ”oppositiotahojen” propagandaa jossa konflikti pyritään esittämään nimenomaan etnisenä, arabien ja kurdien välisenä (tai turkkilaisten ja kurdien välisenä).

Ironista kyllä ensimmäiset yhteenotot ovat olleet SDF:ään kuuluvan Jarabalusin sotilasneuvoston ja islamistien välillä. Vastakkain ovat olleet kummallakin puolen pääosin arabeista koostuvat yksiköt jotka vieläpä kummatkin käyttävät FSA:n tunnuksia. Jarablusin sotilasneuvostoon kuuluvat ryhmät ovat Daeshin Jarablusista ajamia kapinallisia jotka ovat taistelleet Daeshia vastaan jo kolmen vuoden ajan. Kobanen taisteluista lähtien nämä ryhmät ovat liittoutuneet YPG:n kanssa ja käyneet läpi kaksi vuotta yhteisä taisteluja joilla Daeshia on ajettu takaisin. Nyt nämä ryhmät on Turkin ja islamistien toimesta pysäytetty kotikaupunkinsa porteille ja niitä vaaditaan vetäytymään Eufratin toiselle puolen. Turkki jonka veljeilystä Daeshin kanssa on runsain mitoin todisteita, on nyt julistamassa nämä vastarintataistelijat terroristeiksi.

YPG on ilmoittanut että Turkilla ei ole mitään oikeutta määräillä syyrialaisia, mutta käytännössä tiedot kertovat että YPG:n ja YPJ:n taistelijat ovat vetäytymässä Eufratin toiselle puolen. Kyseessä lienee pyrkimys viedä kaikki oikeutus Turkin interventiolta. SDF:n paikalliset taistelijat, arabit, turkmeenit ja kurdit, eivät kuitenkaan varmaan ole lähdössä mihinkään Manbijin alueelta tai Jarablusin eteläpuolelta. Turkin ja islamistien vaatimuksissa YPG on kuitenkin hyvää vauhtia vaihtumassa SDF:ksi. Manbijia ja koko aluetta vaaditaan nyt suoraan luovutettavaksi islamistimilitanteille. Kaikesta päätellen Turkin ja islamistien tavoitteena on tuhota pyrkimykset rakentaa alueelle demokraattista ja tasa-arvoista yhteiskuntaa ja palauttaa sharia-lakiin perustuva islamistinen järjestys.

Surullista kyllä länsiminen media ei näytä kykenevän kertomaan tästä kaikesta edes perustasolla vaan myötäilee Turkin kertomusta ja Syyrian islamistikapinallisten propagandaa. USA:n johtama koalitio puolestaan näyttää hylänneen juuri vapautetun Manbijin Turkille ja islamisteille strategisen liittolaisuuden ja muiden tärkeämpien intressien nimissä.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän PekkaVeistola kuva
Pekka Juhani

Olen ihmetellyt samaa.

Kurdit tarvitsisivat oman demokraattisen ja sekulaarin valtion alueelle, mutta Turkki ja Syyria eivät näköjään halua sitä heille suoda.

Vesa Leinonen

Typical Finnish academic BS. Out of reach with reality.
What was that Finnish 105 days war? Was it the Biggest Battle of mankind?

The Finnish psychology is a lot like the Russian psychology make up.

They don't have the same ability for lateral thinking as the Western World.
The back woods of the Northern hemisphere has not produced ability for lateral thinking.

There are exception, of course.

http://www.bbc.com/news/world-europe-36658187

http://edition.cnn.com/2016/08/22/asia/turkey-gazi...

https://en.wikipedia.org/wiki/2016_Atat%C3%BCrk_Ai...

Syria Government is a derelict.
They are being assisted bu another derelict from Russia.

Syria has not managed the Syrian Turkey border region.
Inside Turkey terrorism comes from the Syrian side.

There is no such Naive Idiot government in the world, unless completely derelict, to allow terrorism to thrive on the side of a Syrian derelict government, and not do anything about it.

Finland would do the same if, if Russian was allowing karelia to be used terrorism into Finland.

That is just being plain 100¤% rational.
That is the logic why Police carry guns, as a preventative measure.
And it works.

The quicker Turkey stops the terrorism in Turkey the better of they and the whole world is.
Good luck to them.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

VL: "Inside Turkey terrorism comes from the Syrian side."

Sinähän älyvapaata tekstipuuroa postaat. Tosiasia on tarkalleen päinvastoin, paitsi sellaisessa tilanteessa, kun Turkin proxytaistelijat erilaisista islamistijärjestöistä ja/tai Daeshista ovat haavoittuneita ja tarvitsevat kunnollista kirurgiaa sekä kuntoutusta. Tällaisissa tapauksissa terrorismi, ja joka tapauksessa terroristi, on usein tuotu rajan yli Turkkiin korjattavaksi, jotta pääsee takaisin Syyriaan ajamaan shariaan perustuvaa, julmaa islamistista hallintoa. Mitäpä muuta islamistisesti hallitulta Turkilta voisi odottaakaan.

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Turkki se vaan varmistelee, että huoltokäytävä pysyy auki. "Hyökkäys" islamisteja vastaan on lähinnä vitsi.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Kiitos, teet tällä tekstilläsi äärimmäisen arvokasta työtä!

Daesh luovuttaa Jarablusin Turkille, joka luovuttaa sen islamistimilitanteille ja kas, nämä kaksi ovat miltei sama asia. Itse asiassa myös Turkki on miltei sama asia, vaikka maan islamistijohto ei Daeshia lienekään perustanut, turkkilaiset ovat runsaasti edustettuina Daeshissa ja ilman Turkkia, sen logistista, rahoituksellista, ase- ja muuta tukea sekä ilmeisen vapaata Turkin maa-alueen käyttömahdollisuutta Daesh olisi kuivunut aikaa sitten. Daeshin terroristeja on hoidettu Ankaran ja Istanbulin sairaaloissa ja terroritehtäviin odottavia terroristeja on majoitettu Antepin (käytän mieluummin alkuperäistä nimeä turkkilaisten "Gaziantepiksi" nimittämästä suurkaupungista) hotelleisssa. Antepista on mukavan lyhyt matka ylittää raja Syyrian maaperälle.

RR: "Surullista kyllä länsiminen media ei näytä kykenevän kertomaan tästä kaikesta edes perustasolla vaan myötäilee Turkin kertomusta ja Syyrian islamistikapinallisten propagandaa."

Siksipä kannattaa lukea mm. seuraavia viestimiä:

http://www.anfenglish.com
http://www.basnews.com/index.php/en/
http://www.ekurd.net
http://www.rudaw.net/english

Kauemmas historiaan ja laajemmalle: kun Turkin ja PKK:n välinen taistelu alkoi 1980-luvulla, ymmärsin, että en matkusta Turkkiin, en milloinkaan osta mitään turkkilaista. Jos viestisi saisi näkyvyyttä ei vain Suomessa vaan kautta länsimaailman, Turkki voitaisiin ajaa polvilleen saamalla maahan kohdistuva turismi loppumaan, kunnes asioihin saadaan korjaus. Minimissään tämä merkitsee itsehallintoa koko Turkin miehittämälle/alistamalle Pohjois-Kurdistanille ja luonnollisesti Turkin välitöntä poistumista Syyriasta (luonnollisesti Turkin on korvattava kaikki vahingoittamansa/tuhoamansa). Sama pätee Turkin Kyproksella oleviin miehitysjoukkoihin ja saaren pohjoisosien (40 prosenttia saaresta) palaamista Nikosian hallintaan ja kyproksenkreikkalaisille heidän omaisuutensa palauttamista sekä vahinkojen täysimittaista korvaamista. Kurdien ohella Turkin alistamat lazit (georgialaisjuurinen vähemmistö) ja assyrialaiset ovat oikeutettuja äidinkieleensä virallisena alueellisena kielenä sekä itsehallintoon.

Toimituksen poiminnat